parallax background

Greierim la Criț

Fetele de la Căpâlna
June 25, 2021
D915 Bayburt -> Of Yolu, cel mai periculos drum din lume
October 8, 2021
 

Transilvania sau Ardeal, Siebenbürgern în limba germană, Erdely în limba maghiară

Pe cât sunt de numeroase denumirile zonei din interiorul arcului carpatic, pe atât sunt de feluriţi şi locuitorii săi, în privinţa limbii vorbite şi a culturii. Partea sud-estică a arcului carpatic a fost mereu zonă de tranzit şi motivul multor conflicte între marile puteri, marcând timp îndelungat graniţa între Orient şi Occident.

Și, pentru că nu am vrut să învățăm istorie doar din manuscrise, ne-am decis să ne facem toamna aceasta bagajele, să le prindem cu meticulozitate de motociclete și să ne urnim din toate colțurile țării către Transilvania noastră, unde aveam ca punct de întâlnire Criț, sat ce urma să asiste la Întrunirea Wima din toamna lui 2021, pe care noi am numit-o simplu: “Greierim la Criț“.

Gazdele noastre, “Pensiunea Agroturistica Elena”, au pregătit totul în casă, în colaborare cu câțiva săteni, materia primă fiind procurată din vecini sau de pe la cei de-ai locului. Așadar ne-am delectat cu brânză de capră, de oaie si de vacă, dulcețuri pe alese, fructe culese din dealurile învecinate și din livada proprie, pâine coaptă în sat, la Cuptorul de Aur, iar plăcintele și prăjiturile de la cină în cuptorul gazdelor. Am mâncat, am dansat, am băut licori magice locale, ne-am plimbat, am asistat la o lecție de olărit și am invadat un festival al Zacuștii.

Comments are closed.