parallax background

Kemaliye Tas Yolu

Siguranță pe două roți 2022
March 26, 2022
International Female Ride Day
May 3, 2022
 


"Am visat demult la acest drum și iată-ne în sfârșit într-o călătorie palpitantă traversând fiecare tunel, luând cu grijă fiecare viraj, într-o coregrafie impusă de bătăile inimii, sunetul motorului și respirația sacadată. Exclamații, interjecții, epitete se aud în sistemul de comunicație de ambele părți. Dumnezeule ce frumusețe!"


Astfel își continua Claudia și Alex Palfi, seria aventurilor pe tărâmul semilunei:

Spectacolul Bayburt-Of yolu a rămas în urmă. Încă suntem sub mrejele acestui traseu superb. Rulăm sub un cer albastru pe un drum de asfalt având ca și partener un peisaj arid, asiatic și cele 17 grade Celsius cu soare. Ne îndreptam spre Kemalyieliler Tas Yolu, Drumul de Stâncă din Kemaliye. Pornind dinspre Kemaliye spre Divrigi, un pod de metal te trece Eufratul și te duce la gura unui tunel întunecat. Tunelul e sălbatic, doar lumina de la farurile motocicletei mângâie pereții stâncoși.

Drumul începe cu o secțiune scurtă de pavaj urmată de cca 1 km de asfalt. Părăsești asfaltul și ții dreapta pe malul Eufratului pe un drum de piatră ușor. În stânga ești străjuit de pereții înalți ai muntelui iar în dreapta esti cucerit de priveliștea magnifică a Eufratului. Drumul este strâmt, fără parapeți, ametitor! Pereții înalți par să se prăbușească pe tine în orice secundă si o prăpastie care coboară vertiginos spre apele reci ale Eufratului te tine in alerta. Te simți ca și când ai merge pe sârmă. Canionul Negru și Râul Eufrat oferă priveliști deosebite și trasee off road provocatoare.

Doar o scurtă secțiune cu piatră mai mare netasată îți da de furcă, dar ritmul se restabilește repede și începi traversarea unor tuneluri sălbatice, săpate in munte. 38 de tuneluri străbat un drum de piatră de cca 9 km pe o secțiune de viraje mai largi sau mai strâmte, trecând pe sub stânci ascuțite și pe lângă căderi de piatră neprotejate de parapeți. Tunelurile sunt strâmte și întunecate. Doar balcoanele săpate în piatra cu vedere spre Raul Eufrat și Canionul Negru lasă câteva raze de lumină să atingă pereții întunecoși. Anumite balcoane ale tunelelor au garduri ca să nu greșești drumul și să ieși în decor. Altele se continua catre ferestrele sapate in stanca, în așa fel încât te simți ca într-un labirint căutând adevărata cale spre ieșire. O cotitură greșită la viteză mare și in loc sa iti continui drumul prin tunel, plonjezi in apele reci ale Eufratului. Fluviul Eufrat își urmează lin cursul la vale iar canionul Negru îți oferă priveliști sălbatice.

Tunelurile urmează forma muntelui, lucru care pe anumite secțiuni, îți dă palpitații. Viraje strâmte, nemarcate și nesemnalizate în mijlocul unor tuneluri de stâncă întunecate te iau prin surprindere. Un rollercoaster unde pericolul poate pândi la tot pasul dacă nu ești atent. Ca să te poți bucura pe deplin de acest traseu îți recomandăm să păstrezi o viteză moderată care să îți permită să poți gestiona surprizele de pe drum. Kemalyie Tas Yolu este considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume și se află în topul celor mai periculoase trasee.

Drumul este rezultatul a 132 de ani grei de muncă a locuitorilor zonei cu sprijinul statului. Inițial drumul de stâncă era atât de strâmt încât putea fi traversat doar la picior. Intre timp calea a fost lărgită în așa fel încât astăzi poate permite doar trecerea unui vehicul. Construcția a început in anul 1870 și s-a finalizat in 2002. Drumul de stâncă este situat in Anatolia de Est și face legătura între localitățile Kemaliye și Divrigi și este considerat unul dintre cele mai provocatoare drumuri din lume.

Intreaga aventura poate fi urmarita si ascultata in clipul de mai jos:

To be continued...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *